Tüketici Kredisi Sözlesmelerinde Muacceliyet Şartları

Tüketici Kredisi Sözlesmelerinde Muacceliyet Şartları

Taksitli kredilerde kredi kullanan kişinin taksitlerini ödemede temerrüde düşmesi halinde bazı şartların varlığı söz konusu ise borcun tamamının muaccel hale gelmesi söz konusu olacaktır. Ödemelerde yaşanan gecikme nedeniyle tüm borcun muaccel hale gelmesinin yasal şartları 6502 Sayılı Kanunun “Temerrüt“ başlıklı 28. maddesinin 1. fıkrasında açıklanmıştır.

Buna göre;

"..Belirli süreli kredi sözleşmelerinde tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda, kredi veren, borcun tamamının ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak kredi verenin bütün edimlerini ifa etmiş olması, tüketicinin de birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüde düşmesi hâlinde kullanılabilir. Kredi verenin bu hakkı kullanabilmesi için tüketiciye en az otuz gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması zorunludur."

Kanun maddesi doğrultusunda tüketici kredisinden kaynaklanan bir borcun tüm taksitlerinin muaccel hale gelmesi için bazı şartların varlığı aranmaktadır. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir.

1-) Kredi veren, tüketiciyle imzaladığı sözleşmede tüm borcunun muaccel olmasını isteme hakkını saklı tutmuş olmalıdır.

2-) Kredi veren kendisine düşen edimleri yerine getirmiş olmalıdır.

3-) Tüketici birbirini izleyen en az iki taksiti ödemede temerrüde düşmüş olmalıdır.

4-) Kredi veren tüketiciye ödenmeyen taksitler için muacceliyet uyarısında bulunarak en az 30 gün süre vermek kaydıyla borcunu ödemesi gerektiğini, aksi takdirde borcun tamamının muaccel hale geleceğini bildirmelidir.

Kredi kullanan; birbirini izleyen en az iki taksit tutarını zamanında ödememişse, kredi veren tarafından kendisine bir bildirimde bulunularak iki taksitin ödenmesi yönünde ihtarda bulunulur ve ancak kredi kullanan kişi kendisine verilen süre içerisinde - bu süre 30 günden az olamayacaktır-  belirtilen borç tutarını ödemezse henüz vadesi gelmemiş olan taksitler de kredi veren kuruluş tarafından istenebilir hale gelecek ve tüm borç muacceliyet kazanacaktır.  Yukarıda açıklanan şekilde bu hükmün uygulanması öncelikle taraflar arasında akdedilen sözleşmede bu yönde bir hüküm yer almasına bağlanmıştır.

Burada önemli olan nokta muacceliyet ihtarnamesinin borçluya tebliği noktasında toplanmaktadır. Söz konusu ihtarnamenin borçluya tebliğ edilemediği durumlarda ihtardan sonraki 30 günlük ödeme süresi başlamadığı için muacceliyet şartları da sağlanmamış olacaktır.

Bazı kredi sözleşmeleri; sözleşmede yazılı adresin müşterinin yasal ikametgah adresi olarak kabul edileceğine dair hükümler barındırmaktadır. Bu halde ise ihtarnamenin borçluya tebliğ edilemeyip iade dönmesi söz konusu olsa bile söz konusu adresin sözleşme adresi olması nedeniyle ihtarnamenin muhataba tebliğ edilmiş sayılacağı kabul edilmektedir.

Av. Umut Şafak Toprak

UYARI

Web sitemizdeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Av. Umut Şafak Toprak’a aittir. Tüm makaleler hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı zaman damgalıdır. Sitemizdeki makalelerin kopyalanarak veya özetlenerek izinsiz bir şekilde başka web sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır. Avukat meslektaşların makale içeriklerini dava dilekçelerinde kullanması serbesttir.