Tüketici Kredilerine Uygulanacak Faiz Oranları

Tüketici Kredilerine Uygulanacak Faiz Oranları

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanununda tüketici işlemlerine uygulanacak faiz oranı açıkça belirtilmemiştir. Bu nedenle tüketici kredilerine işleyecek faiz oranının belirlenmesi noktasında genel kanun olan Türk Borçlar Kanunundaki hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.

01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun akdi faize ilişkin 88. ve temerrüt faizine ilişkin 120. Maddesi hükmü faiz oranlarını düzenlemektedir.  TBK ile aynı tarihte yürürlüğe giren 6101 Sayılı Türk Borçlar Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkındaki Kanunun 7. Maddesi; "Türk Borçlar Kanunu’nun kamu düzenine ve genel ahlâka ilişkin kuralları ile geçici ödemelere ilişkin 76 ncı, faize ilişkin 88 inci, temerrüt faizine ilişkin 120. ve aşırı ifa güçlüğüne ilişkin 138 inci maddesi, görülmekte olan davalarda da uygulanır." hükmünü içermektedir. Bu kapsamda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda faiz oranının düzenlenmemesi sebebiyle Türk Borçlar Kanunun hükümleri tüketici işlemlerine kıyasen uygulanacaktır.

TBK'nın "Faiz" başlıklı 88. Maddesi şu şekildedir;

"Faiz ödeme borcunda uygulanacak yıllık faiz oranı, sözleşmede kararlaştırılmamışsa faiz borcunun doğduğu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre belirlenir.

"Sözleşme ile kararlaştırılacak yıllık faiz oranı, birinci fıkra uyarınca belirlenen yıllık faiz oranının yüzde elli fazlasını aşamaz."

Buna göre tarafların sözleşme serbestisi kapsamında sözleşmede faiz oranını kararlaştırabilecekleri düzenlenmişse de tüketici lehine bu düzenlemeye bazı sınırlamalar getirilmiştir. Buna göre sözleşmede kararlaştırılan faiz oranı yasal faizin yüzde elli fazlasına kadar olmak suretiyle sınırlandırılmış ve bu sınırlar içinde taraflara faiz oranını belirleme imkanı tanınmıştır. Yasal faiz oranının yüzde elli fazlasını aşan şekilde düzenlenen sözleşmelerdeki faiz oranları geçersiz olup bu ihtimalde uygulanacak faiz oranı üst sınır olarak kabul edilecektir.

TBK'nın "Temerrüt Faizi" başlıklı 120. Maddesi ise;

"Uygulanacak yıllık temerrüt faizi oranı, sözleşmede kararlaştırılmamışsa, faiz borcunun doğduğu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre belirlenir.

Sözleşme ile kararlaştırılacak yıllık temerrüt faizi oranı, birinci fıkra uyarınca belirlenen yıllık faiz oranının yüzde yüz fazlasını aşamaz.

Akdî faiz oranı kararlaştırılmakla birlikte sözleşmede temerrüt faizi kararlaştırılmamışsa ve yıllık akdî faiz oranı da birinci fıkrada belirtilen faiz oranından fazla ise, temerrüt faizi oranı hakkında akdî faiz oranı geçerli olur."

Bu hükümde de 88. Madde hükmüne paralel olacak şekilde temerrüt faizinin de sözleşmede kararlaştırılabileceği belirtilmişse de temerrüt faizinin üst sınırının belirlenmesi noktasında bir farklılık getirilmiştir. Sözleşme ile kararlaştırılan yıllık temerrüt faiz oranı, yasal faiz oranının yüzde yüz fazlası ile sınırlandırılmıştır. Yani temerrüt faizi taraflarca kararlaştırıldığı takdirde bu oran en fazla yasal faizin iki katı kadar olabilecektir. Bu oranın üzerinde belirlenen faiz oranları  geçerlilik arz etmeyecektir.

 Türk Borçlar Kanununun 88. ve 120. maddelerinin düzenleniş amacı ve niteliği emredici özellik taşımakta olup yargılama sürecinde taraflar ileri sürmese de re'sen gözetilecek niteliktedir.

Av. Umut Şafak Toprak

UYARI

Web sitemizdeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Av. Umut Şafak Toprak’a aittir. Tüm makaleler hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı zaman damgalıdır. Sitemizdeki makalelerin kopyalanarak veya özetlenerek izinsiz bir şekilde başka web sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır. Avukat meslektaşların makale içeriklerini dava dilekçelerinde kullanması serbesttir.